Jakie odmiany bydła mięsnego są w Polsce najpopularniejsze?

W naszym kraju wykorzystywanych jest aż 15 odmian bydła mięsnego. W każdym roku stada czystorasowe poddawane są ocenie. Maksymalny procent populacji przedstawia rasa Limousine. Czy faktycznie jest tak dobra, jak większość hodowców sądzi i jaka rasa bydła mięsnego określana jest jako najlepsza – odpowiedzi odnajdziesz w poniższym tekście.

bydło

Autor: libera Kodisto
Źródło: http://www.flickr.com
szczeniak

Autor: Carly Lesser & Art Drauglis
Źródło: http://www.flickr.com

W Polsce hodowla bydła mięsnego i produkcja żywca wołowego wciąż jest oparta w dużej części o krzyżowanie różnych odmian mięsnych z mlecznymi. Co roku jeszcze bardziej znaczące zainteresowanie budzi wśród hodowców produkcja żywca w oparciu o klasyczne odmiany mięsne, ale jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza? problem w Polsce stanowi stosunkowo mała liczba cieląt mięsnych czystych ras, które producenci mogliby nabyć na krajowym rynku. Charoilaise oraz Simental to bydło odpowiednie do krzyżówek z krowami HF.

Gdy poznasz już dane na omawiany temat, to poczytaj także (http://www.petkingdom.pl/legowiska-dla-psa) też inne teksty na ten temat – one też okażą się wciągające.

Nie ma co ukrywać, że na polskim rynku bydła mięsnego w czystej rasie jest bardzo niewiele. Wedle dorocznej analizy wartości bydła ras mięsnych pod koniec 2015 r. obliczono na 1490 sztuk krów mięsnych będących pod oceną. Ich ilość od 2008 roku na bieżąco rośnie. Niemalże 13000 stanowią krowy rasy Limousine, 2,3 tys. krowy odmiany Charolaise i ok. 1000 krowy odmiany Hereford.

Dziwny jest fakt, że w naszym kraju hodowanych jest wyłącznie 50 sztuk krów rasy Simental o mięsnym typie użytkowym. Ciągle wzrasta z kolei ilość Angusów czerwonych oraz czarnych. Wyjątkowo niewybredne co do spożycia oraz jaKości podawanej karmy jest bydło odmiany Simental. Warto tutaj podkreślić, że pewna grupa rolników stawia nawet na krowy mleczne odmiany Simental w celu dwukierunkowej produkcji mleka i dobrej klasy cielaki mieszańcowe.

Udział genów Simentala mięsnego w krajowej populacji bydła jest duży, jednak osobników czystorasowych jest niestety stosunkowo niewiele. Szkoda, ponieważ ta odmiana ma wyśmienite przyrosty i cechuje się bardzo wysoką zdrowotnością. Matki charakteryzuje bardzo duża opiekuńczość oraz bardzo dobra mleczność.

Comments |0|

*

Legend *) Required fields are marked
**) You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Category: Bez kategorii
Tags: , , , ,