Hodowanie krów na ubój lub mleko jest w naszym kraju dosyć rozpowszechnione

Niejeden z nas kocha mleko oraz mięso. Wyrośliśmy na polskim jedzeniu. Wydaje się ono być częścią naszej tradycji.
Dobry gulasz robi się na wołowinie.

szampon

Autor: Eden, Janine and Jim
Źródło: http://www.flickr.com
Istnieje też długa lista innych potraw z tym mięsem, które na stałe wpisały się w kanon polskiej kuchni. Prócz tego duża część polskich posiłków robi się z mleka lub śmietany. Ma to swój początek w tym, że polska kultura oparta jest na hodowli krów oraz mleku, które uzyskujemy. W przeszłości każdy szanujący się rolnik posiadał przynajmniej kilka krów. Część mleka brał dla siebie, a pozostałe oddawał do skupu. Teraz znaczna część rolników się specjalizuje. Ci, którzy zdecydowali się na hodowlę krów, mieli możliwość, by pójść dwoma drogami. Pierwsza to hodowla skoncentrowana wyłącznie na mleko, a druga na mięso. Wtedy trzyma się raczej młode, ponieważ ich mięso jest lepsze. Krowa jest raczej opłacalnym interesem. Niedużo jej trzeba do szczęścia prócz świeżej trawy na pastwisku i kalorycznej karmy. Rzecz jasna powinna posiadać też czystą oborę i regularne pory dojenia. Posiadanie stosunkowo licznego stada jest niezłym biznesem. Musimy wówczas zainwestować w automatyzację naszej opory. Warto podumać o dojarkach oraz systemie, który będzie według wytycznych karmił nasze bydło.

Fakt, tego typu urządzenie dość dużo kosztuje, ale zawsze można liczyć na różne dotacje z urzędu czy Unii Europejskiej. Najistotniejsze jest to, by rozsądnie zrobić biznesplan i określić swoje priorytety. Przy wyborze gatunku musimy się kierować informacjami o ich tendencjach do chorób i wytrzymałości na mróz.

Comments |0|

*

Legend *) Required fields are marked
**) You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Category: Bez kategorii
Tags: , , , ,